Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de algemene voorwaarden

Japanse filosofie verhoogt efficiëntie Tummers Plaatbewerking

27 januari 2022

Met de invoer van de van oorsprong Japanse 5S-methode zet Tummers Plaatbewerking (PLW) in op een nóg efficiëntere en veiligere werkomgeving. De start vond plaats op de uitbreekafdeling van het lasersnijpark met een grondige schoonmaakbeurt. Hierna rollen we de filosofie uit over onze andere productieafdelingen.

De 5S-theorie vindt haar oorsprong in Japan en gaat over het optimaliseren van de werkplek. Een goede uitvoering van deze methode leidt tot een veilige, opgeruimde werkvloer met een zo hoog mogelijke productie en zo veel mogelijk tijdswinst. De 5 S’en staan voor:

整理 Seiri (Scheiden);
整頓 Seiton (Schikken);
清掃 Seisō (Schoonmaken);
清潔 Seiketsu (Standaardiseren);
躾   Shitsuke (Standhouden).

5S

Bij het Scheiden verdwijnt alles wat niet regelmatig gebruikt wordt van de werkvloer. De overgebleven spullen krijgen hierna tijdens het Schikken een vaste plaats. Schoonmaken houdt in dat alles grondig gereinigd wordt en storingen worden verholpen. Deze drie fases worden een gewoonte door methodes vast te leggen (Standaardiseren), met bijvoorbeeld schoonmaakschema’s en vloerbelijning. De laatste S, ‘Standhouden’, houdt in dat de eerste 4 pijlers blijvend worden nagestreefd, zodat de werkplek schoon en netjes blijft.

 

Gereedschappen

Omdat onze medewerkers het best weten wat speelt op de werkvloer, betrokken we hen nauw bij de meer efficiënte werkomgeving. De teamleiders verzamelden samen met hen alle gereedschappen en verdeelden deze over 6 tafels, waarna op aanwijzen van de medewerkers een tweedeling in dagelijks gebruikte en wekelijkse gereedschappen ontstond. Ze controleerden hierna alle gereedschappen op een goede staat, vervingen de versleten middelen en plaatsten bij elke werktafel gereedschapsborden. De dagelijks gebruikte gereedschappen zijn hierdoor altijd binnen handbereik!

Visuele hulpmiddelen

Na het Scheiden, Schikken en Schoonmaken van de werkomgeving en alle gereedschappen Standaardiseerden we de nieuwe werkomgeving. Op aanwijzing van de medewerkers werden hierbij visuele hulpmiddelen aangebracht, zoals vloerbelijning rond de brandblussers, palletplaatsen, nooduitgangen en de plekken voor uitgebroken metaal. Dit maakt de werkplek overzichtelijker, waardoor deze efficiënter en tegelijkertijd veiliger wordt.

Standhouden

Om de nieuwe situatie in stand te houden, plaatsten we een zogenaamd 5S-bord in de uitbreekafdeling. Onze medewerkers kunnen hierop aangeven dat hun gereedschap aan vervanging toe is, of dat bepaalde zaken extra aandacht verdienen. Teamleiders kunnen nieuwkomers aan de hand hiervan uitleggen wat de werkwijze is.

Wil je per e-mail op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Geen passende vacature maar wel interesse?

Stuur een open sollicitatie naar hr@tummers.nl