Collega aan het woord: Niels Thys, CNC Draaier/Frezer bij Tummers Food Processing Solutions

8 juli 2024

In de rubriek ‘Collega aan het woord’ vertellen collega’s over hun tijd bij Tummers. Met bijzondere verhalen, mooie gebeurtenissen en unieke weetjes geven ze je een kijkje in de keuken bij Tummers en ditmaal is het de beurt aan Niels Thys. Werkzaam bij Tummers Food Processing Solutions en sinds maart 2024 terug op het honk in de draaierij!

Welkom Niels. Stel je even voor!

Nou, ik ben Niels Thys, 25 jaar en ik kom uit Essen (België). Vroeger wilde ik eigenlijk de koksopleiding gaan doen, maar ben uiteindelijk de opleiding metaalbewerkingen gaan volgen. Ik ben via die opleiding het vak ingerold en voor je het weet sta je achter de draaibank bij Tummers.

 

Dat is wel een groot verschil: een koksopleiding of die van metaalbewerkingen. Hoe ben je bij Tummers terecht gekomen?

Ja dat klopt inderdaad. Ik ben bij Tummers terecht gekomen via een stage. Wij moesten een heel jaar lang elke donderdag stagelopen bij verschillende bedrijven. In totaal vier weken per bedrijf en zo ben ik ook bij Metal Solutions achter de lasersnijder terecht gekomen.

Tijdens mijn stageperiode stond er een andere klasgenoot bij de draaierij van Food Processing Solutions, maar die wilde geen draaier of frezer worden. Zodoende vroegen ze aan mijn docent: is er geen geïnteresseerde? Ik was uiteindelijk de enige van de klas die daarin geïnteresseerd was. Ik heb dus in totaal vier weken lang één dag in de week stage gelopen en daarna had ik direct mijn contract bij Food Processing Solutions getekend.

Omdat ik al bij andere bedrijven had stagegelopen, wist ik dat Tummers mij het meeste aansprak. Elders was het vooral veel productiewerk en aan een en dezelfde machine, maar ik vind het juist leuk dat je verschillende machines kunt bedienen. De afwisseling, de vrijheid om te kunnen programmeren, maar ook het afwerken heb je hier allemaal en bij die andere bedrijven was dat niet het geval.


Heel fijn dat je dat bij ons gevonden hebt, maar je bent nu net terug van weggeweest. Wat miste je vorig jaar dat je bij Tummers bent weggegaan?

Ik ben inderdaad tien maanden weggeweest. Ik was vooral nieuwsgierig naar hoe het zou zijn om voor een andere baas dan Tummers te werken, want ik kon niets vergelijken. Ik heb lang getwijfeld, maar kreeg destijds een mooi aanbod. Ik dacht: ja, als ik straks 40 ben en ik heb het nooit geprobeerd dan krijg ik spijt en is het toch moeilijker om zo’n stap te maken als je al 20 jaar bij een bedrijf zit.

 

Toch ben je teruggekomen. Kun je vertellen waarom?

Ze wilden bij mijn vorige werkgever mijn contract verlengen, maar op dat moment stuurde Jurre (de voorman van de draaierij) een berichtje. Door het vertrek van een collega ben ik hier weer op de koffie gekomen. De afstand naar mijn werk vind ik heel belangrijk en de werksfeer. Het is bij Tummers altijd goed geregeld en er werken fijne collega’s. Een mooi salaris speelt natuurlijk ook mee en het bedrijf groeit ook hard. Allemaal dingen waardoor ik dacht: ik kom hier terug werken!

 

We zijn heel blij dat je er weer bent, maar vertel eens: hoe ziet jouw werkdag er eigenlijk uit?

Ik begin eigenlijk altijd om 07:00 uur. De dag beginnen we natuurlijk met een bakje koffie en daarna ga ik achter de machine staan om te programmeren. Je tekent dan eigenlijk een soort lijntjes die de machine dan uiteindelijk gaat volgen.

Ik help op dit moment vooral de collega’s die het programmeren nog aan het leren zijn, maar doe ook het bewerken van materiaal. Daarnaast ga ik Jurre weer terug ondersteunen. Dat wil zeggen dat ik zijn taken overneem als hij er niet is. Ook erg leuk om te doen!


 

Heel veelzijdig dus! Wat motiveert jou eigenlijk het meest in je functie?

Zeker en dat is een van de dingen die ik leuk vind aan mijn werk. Het afwisselende werk, maar ook dingen kunnen bijbrengen aan collega’s die nog niet zo ver zijn in het vak. Het is heel fijn dat zo afwisselend werken hier bij Tummers ook kan. Daarnaast ben ik ook B’er, want als er iets gebeurt vind ik het ook wel belangrijk dat je kunt helpen!

 

Een behulpzame collega dus! Waar wij benieuwd naar zijn: de grootste uitdaging in jouw werk. Kun je die omschrijven?

Ik vind het onwijs leuk dat wanneer er nieuwe producten komen je moet nadenken over hoe het opgespannen moet worden. Het kan gaan om een prototype van een nieuwe machine, iets dat we nog niet gemaakt hebben en dat het getest moet worden.

Ook hebben we een freesbank waar je vijf assig op kunt programmeren. Dat zijn meerdere handelingen en maakt het werk ook uitdagender. Bij mijn vorige werk had ik heel uitdagend werk wat leuk was, maar ik miste toch de sfeer van hier. Dan heb ik liever iets minder uitdagend werk en een gezellige werksfeer dan andersom. Toen was ik blij dat de dag erop zat en hier maakt het niet uit dat ik nog een uurtje moet blijven.


 

Dat klinkt heel positief. Is dat ook wat werken bij Tummers zo leuk maakt?

Absoluut. De collega’s vind ik heel fijn, maar ook hoe de rest van het bedrijf communiceert met elkaar. Het is een heel groot bedrijf, maar toch kent iedereen elkaar een beetje. Toen ik begon werkten er meer dan honderd collega’s. Nu is dat verdubbeld, maar voelt het nog steeds als een familiebedrijf.

 

Dat klopt helemaal, maar fijn dat je het nog steeds als familiebedrijf ervaart. Tot slot: wat zou je graag willen zeggen tegen een potentieel nieuwe collega?

Oeh, dat is een moeilijke vraag! Wat ik denk ik vooral wil zeggen is dat er een hele gezellige werksfeer heerst. Je kunt hier werken met mooie uren en jezelf echt ontwikkelen. Het is een groot bedrijf, maar inderdaad met het gevoel van een familiebedrijf.

Ook werken bij Tummers?
Enthousiast geworden? Dat komt goed uit, want bij Tummers Food Processing Solutions zoeken ze een nieuwe CNC Draaier/Frezer om het huidige team te komen versterken! Bekijk de vacature hier en solliciteer!

Wil je per e-mail op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Geen passende vacature maar wel interesse?

Stuur een open sollicitatie naar hr@tummers.nl