Tummers Food Processing Solutions ontwikkelde onlangs een nieuwe innovatie die de uitstoot van stoomschilprocessen opvangt, om deze verderop in het proces opnieuw te gebruiken. De zogenaamde ‘E2E’-Condensor’ beëindigt daarmee de uitstoot van stoomschilprocessen én levert de klant tegelijkertijd kostenbesparingen op.
Compacte E2E-Condensor voorkomt horizonvervuiling en stankoverlast
Tijdens het stoomschilproces draait een met aardappelen gevuld stoomvat op hoge snelheid rond, waardoor de aardappelen gelijkmatig opwarmen en het water onder de schil een temperatuur van boven de 100⁰C bereikt. Het water verandert na een ‘drukval’ in stoom, waardoor de schil loskomt. Deze methode is bij uitstek geschikt om op industriële schaal aardappelen te schillen, maar de stoomuitstoot brengt helaas nadelen met zich mee.
Stoomrecycling
De uitstoot zorgt namelijk voor stankoverlast, horizonvervuiling en energieverlies. Doordat de E2E-Condensor de stoom condenseert tot warm water, kan de anders verloren energie worden hergebruikt om aardappelen verderop in het productieproces te koken. Onze nieuwe machine bespaart dus energie en omdat de stoom in het systeem blijft, levert het proces ook geen uitstoot meer op. ‘E2E’ staat daarom voor ‘emission-to-energy’ (uitstoot naar energie).
Compact
De E2E-Condensor is de vierde generatie condensor, maar de eerste zonder emissie. Onze nieuwe ontwikkeling onderscheidt zich daarnaast door haar compacte formaat. We kregen dit laatste voor elkaar, door de ruimte binnenin de machine efficiënter in te delen. Verkoper Edwin Langbroek legt uit: “We bespaarden veel ruimte door de vierkante condensatieplaten in een rechthoekige behuizing, in plaats van de gebruikelijke cilindervorm te plaatsen.”
'Trots'
De verkoopmedewerker laat ook weten trots erg trots te zijn op onze nieuwste innovatie. “Deze machine ontstond namelijk als antwoord op het vraagstuk van een van onze klanten”, vertelt hij. “Hij wilde zijn fabriek uitbreiden, zonder meer emissie uit te stoten. Hij kon namelijk geen extra schoorsteen kwijt, maar wilde vooral de omwonenden niet tot last zijn. We zijn dan ook blij dat we hem op deze manier konden helpen.”
Meer weten over deze innovatie? Bezoek de officiële showcasepagina!