Een aantal Tummers producten is uniek voor de AGF-verwerkingssector en laat precies zien waar wij voor staan; zorgen dat onze klanten veilig, snel en zo duurzaam mogelijk kunnen produceren. De blogserie 'Solutions in the spotlight' schetst deze keer het verhaal achter ons gepatenteerde richtsysteem, dat aardappelen perfect centreert om het snijverlies te verminderen.
Tummers Exclusive #1: Hoe Tummers bijdraagt aan duurzame voedselproductie
Onze Fin Aligner laat aardappelen perfect gecentreerd het snijblok ingaan. Deze ontwikkeling onderscheidt zich van vergelijkbare producten door het vernieuwende ontwerp. Dit richtsysteem werd jaren geleden ontwikkeld, maakt nu deel uit van al onze snijlijnen en past binnen elke bestaande proceslijn.
Perfect uitgelijnde aardappelen
Voor het snijproces worden de aardappelen gewassen, geschild en onder waterdruk naar het richtsysteem vervoerd. Deze innovatieve buis is aan de binnenkant niet hol of geribbeld zoals vergelijkbare producten, maar bevat schuinstaande, zachte lamellen. Deze plaatsen de aardappelen in de juiste positie, waardoor deze niet anders kunnen dan perfect uitgelijnd het snijblok doorgaan. Dit in tegenstelling tot holle en geribbelde buizen, die aardappelen het snijblok slechts in ‘min of meer’ dezelfde richting laten passeren.
Hoog rendement
De flexibele, schuinstaande vinnen in ons richtsysteem zorgen daarnaast dat de aardappel onbeschadigd blijft en dat het eindproduct altijd de maximale lengte heeft. Per aardappel levert dit iets minder snijafval op. Hoewel dit kleine beetje rendement per aardappel weinig lijkt, maakt dit voor grote fritesfabrikanten als de leveranciers van Mac Donald’s een wereld van verschil. De snijlijnen die wij aan hen leveren, verwerken namelijk makkelijk tussen de veertig en vijftig ton aardappelen per uur.
Veilige kleur
Ons gepatenteerde richtsysteem komt voort uit een exclusief samenwerkingsverband met het Amerikaanse bedrijf Southern Fabrication Works. Dit ontwikkelde het systeem in 2004 onder het Amerikaans FDA-keurmerk, waarna wij het binnen Europa in de markt zetten. Het Amerikaanse keurmerk volstond hiervoor, maar onze klantenkring had op den duur behoefte aan een Europees keurmerk.
We brachten het richtsysteem daarom een aantal jaar geleden opnieuw uit, mét nieuw keurmerk en een blauwe kleur. Omdat deze kleur van zichzelf niet in de natuur voorkomt, maakt deze het detecteren van losgeraakte deeltjes makkelijker. Meer dan de helft van de Europese frietfabrikanten maakt vandaag de dag gebruikt van dit ‘nieuwe’ richtsysteem.