Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de algemene voorwaarden

Gigantische Drum Droger stoomt vlokkenfabrikanten klaar voor toekomst

25 augustus 2020

Tummers Food Processing Solutions werkte gedurende anderhalf jaar aan haar ‘Next Generation’ Drum Droger, die aardappelpuree tot aardappelvlokken verwerkt. Deze worden onder andere gebruikt voor aardappelpuree en als grondstof voor chips, koekjes en soep. De nieuwe machine bereidt fabrikanten voor op de toekomst, met onder andere een aanzienlijk grotere productiecapaciteit.

Tijdens het vlokkenproductieproces verdampt de Drum Droger het vocht uit aardappelpuree. Deze machine bestaat uit één grote, door stoom verhitte trommel, omringd door kleinere rollen die de puree over de trommel verdelen. De pureelaag droogt door de hitte van de trommel en de druk van de rollen uit, waardoor op de trommel een soort ‘aardappelpapier’ ontstaat. Wanneer dit wordt vermalen, blijven vlokken over als eindproduct.

Droogoppervlak

Veel van de vernieuwingen aan de Drum Droger vergroten de productiecapaciteit. Zo nam onder andere het droogoppervlak van de trommel toe tot 55m2 en kreeg het condensaatsysteem een update, zodat er minder gecondenseerde stoom in de trommel blijft liggen. Samen met een veel dunnere trommelwand verbetert dit de warmteoverdracht naar het droogoppervlak, waardode trommel efficiënter verwarmd wordt. Vlokkenfabrikanten draaien met deze verbeteringen hogere capaciteiten, terwijl zij in verhouding minder stoom verbruiken.

 

Voedselveiligheid

‘De Next Generation’ Drum Droger heeft niet alleen een veel grotere productiecapaciteit, maar bevat ook de nieuwste snufjes op het gebied van duurzaamheid, prestaties, onderhoud en voedselveiligheid. Zo pasten we bijvoorbeeld de Autotrax aan, die overtollige puree van de kleinere rollen afschraapt zo en de hygiëne waarborgt. Dit systeem is nu beter te onderhouden en de ophanging en aandrijving zitten nu onderaan de trommel. Doordat deze onderdelen nu niet meer boven het product hangen, is de voedselveiligheid aanzienlijk verbeterd.

Betrouwbaarheid

De vernieuwde Drum Droger heeft -naast een efficiënter en hygiënischer ontwerp- ook een aantal nieuwe snufjes die de betrouwbaarheid verbeteren. Het vernieuwde condensaatsysteem is bijvoorbeeld nauw verbonden met een verbeterde hoofdlagerconstructie. Deze beschermt belangrijke onderdelen tegen de hitte van de trommel, waardoor deze langer meegaan. Verschillende aanpassingen aan de mesbalk, die het aardappelpapier van de trommel schraapt, zorgen dat deze minder snel aan vervanging toe is doordat het mes minder hard tegen de trommel drukt.

Vacatures

Onze Engineersafdeling is voortdurend op zoek naar versterking. Lijkt het jou daarom iets om -tegen goede arbeidsvoorwaarden- fulltime machines en onderdelen van ‘scratch’ af aan te ontwerpen én ben je in bezit van een diploma Werktuigbouwkunde of Mechatronica? Bekijk dan snel deze vacature voor Engineer bij Tummers!

Wil je per e-mail op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Geen passende vacature maar wel interesse?

Stuur een open sollicitatie naar hr@tummers.nl