Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de algemene voorwaarden

Hoe wordt friet gemaakt?

8 juli 2020

13 juli is het internationale dag van de friet! Deze lekkernij begint natuurlijk bij de aardappel, maar wat gebeurt hiermee voor de frites goud gebakken op je bord belanden? Dit artikel neemt je stap voor stap mee door onze complete frietlijn. Deze geavanceerde combinatie van machines verwerkt vers aangeleverde aardappelen in 7 stappen tot frites, die direct na het frituren klaar zijn voor consumptie.

Stap 1: Voorbereiding

Wanneer vers geoogste aardappelen bij de fabriek binnenkomen, worden eerst de kluiten, stenen, takjes en plantenresten verwijderd. Hierna ondergaan de aardappelen een grondige wasbeurt en worden ze gesorteerd op het type frites dat moet worden geproduceerd. Voordat de schone aardappelen tot friet gesneden worden, moet natuurlijk eerst hun schil eraf.

Stap 2: Stoomschillen

Tijdens het schilproces draait een met aardappelen gevuld stoomvat op hoge snelheid rond, waardoor de aardappelen gelijkmatig opwarmen. Het water onder de schil bereikt hierdoor een temperatuur van boven de 100⁰C. Na een ‘drukval’ verandert het water in stoom, waardoor het uitzet en de schil loskomt. Een borstelmachine verwijdert de schil en voert deze af voor bijvoorbeeld verwerking tot dierenvoer.

Stap 3: Snijden

Een speciale pomp in het snijgedeelte’schiet’ de geschilde aardappelen hierna met waterdruk door een messenblok tot (gekreukte) friets, schijfjes, of partjes. Een ‘aligner’ zorgt dat elke aardappel perfect gecentreerd het snijblok ingaat, waardoor deze niet beschadigt en het eindproduct zo lang mogelijk is. Een sliver sorteerder verwijdert hierna de overgebleven stukjes die te klein zijn om friet van te maken.

Stap 4 & 5: Blancheren en Voordrogen

Voorafgaand aan het bakproces wordt de zojuist gesneden friet gedroogd met warme lucht. Het droge product reist via een verdeelband naar een multizone friteuse, waar het zijn uiteindelijke kleur en structuur krijgt. Door de verdeelband krijgt de friet een gelijkmatig vochtgehalte en een zo krokant mogelijk bakresultaat.

Stap 6: Multizone voorbakken

De frites ondergaan na het drogen eventueel nog een behandeling met een coating van kruiden, of zetmeel voor een extra krokant laagje. Tijdens het voorbakken krijgen de frites hun kenmerkende gouden kleur, waarna ze het invries- en verpakgedeelte van de frietlijn ingaan.

Stap 7: Invriezen en verpakken

De inmiddels goudkleurige frites gaan na het ontvetten de Individual Quick Freeze (IQF-) tunnel in, waar ze stapsgewijs voorgekoeld en ingevroren worden. Het eindproduct gaat tot slot naar de verpakkingsmachine, waarna het klaar is om de frietpan in te gaan.

Wil je per e-mail op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Geen passende vacature maar wel interesse?

Stuur een open sollicitatie naar hr@tummers.nl