Machine Cooling verbetert werkklimaat Tummers Plaatbewerking

15 november 2021

Vooral in de zomer komt de hitte van de lasersnijmachines van Tummers Plaatbewerking het werkklimaat niet ten goede. Het plaatbewerkingsbedrijf voorzag deze afdeling daarom van een duurzaam concept voor een aangenamer binnenklimaat. Dit inventieve systeem leidt de opgewarmde koellucht ’s zomers weg, maar gebruikt deze in de winter om de ruimte op te warmen.

Het lasersnijpark van Tummers Plaatbewerking bestaat uit 3 CO2-lasersnijmachines. De nauwkeurigheid hiervan levert grote voordelen op, maar de vrijkomende warmte bij het koelen is een keerzijde. De laserkoelers stralen hierbij samen 300 kW aan warmte per uur uit, wat gelijk staat aan de hitte van 6.000 gloeilampen. Dit verhoogt de binnentemperatuur voortdurend. Het Machine Cooling concept van Alius houdt deze temperatuurschommelingen en zorgt voor een constanter binnenklimaat.

Drukverschil

Het systeem voorziet onder andere in de aan- en afvoer van verse koellucht van buiten de productiehal. Het aanzuigen van binnenlucht of het afvoeren van lucht naar de productieruimte is hierdoor niet meer nodig, waardoor drukverschillen tot het verleden behoren. Volgens Stefan Bazelmans van Alius komt dit het werkklimaat ten goede. Hij vult aan: “Doordat er daarnaast geen warmte meer van buiten naar binnen komt en we de opgewarmde koellucht wegleiden, vangen we tevens 80 tot 90% van het temperatuurprobleem af.”

Aanvoer

In plaats van de omgevingslucht te gebruiken voor het afkoelen van de laserkoelers, gebruikt het systeem van Alius hier ’s zomers de buitenlucht voor. Bazelmans: “We leiden de buitenlucht dan via buizen langs de machinekoeler en direct weer naar buiten zodra deze is opgewarmd. Doordat de opgewarmde lucht hierdoor niet meer met de lucht van de hal in contact komt, verandert de binnentemperatuur nagenoeg niet. In de winter gebruiken we de opgewarmde lucht van de machinekoeler juist als verwarming, zodat Tummers Plaatbewerking minder fossiele brandstoffen nodig heeft.”

 

Zomersituatie

Instelbaar

’s Winters opent een klep aan de uitgaande zijde van de laserkoeler, waardoor de opgewarmde lucht de productiehal kan verwarmen. De sturing van deze klep met een sensor zorgt voor een meer constante binnentemperatuur. “Deze temperatuursensor is namelijk instelbaar, zodat de klep alléén open gaat wanneer het binnen te koud is. Andersom werkt het ook zo, dat de klep sluit wanneer het te warm is. De opgewarmde lucht stroomt dan direct weer terug naar buiten”, legt Bazelmans uit.

 

Wintersituatie

Stofafzuiging

Het Machine Cooling concept van Alius voorziet niet alleen in een meer constante temperatuur, maar ook in een lager stofniveau in de productieruimte. Bazelmans: “Doordat we de opgewarmde lucht nu meestal direct wegleiden, komt het stof niet in de werkomgeving terecht.” De eigenaar van Alius vervolgt: “Dit ontlast het voorfilter van de laserkoeler, waardoor dit niet meer wekelijks aan vervanging toe is. Het grote voordeel hiervan voor een 24/7 productiebedrijf als Tummers Plaatbewerking is dat de productie minder vaak stilgelegd hoeft te worden.”

Wil je per e-mail op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Geen passende vacature maar wel interesse?

Stuur een open sollicitatie naar hr@tummers.nl