Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de algemene voorwaarden

‘Samen verantwoordelijk voor veiligheid’

28 april 2021

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar kan grote gevolgen hebben. Tummers doet er daarom alles aan om haar medewerkers een veilige werkplek te bieden. Arbo-coördinator John van Daele houdt daarbij een oogje in het zeil. “Zeker voor een machinebouwbedrijf als Tummers is veiligheid van groot belang”, stelt hij.

John legt uit dat duidelijke veiligheidsvoorschriften bij een machinebouwbedrijf belangrijk zijn vanwege de risico’s op de werkvloer. “Onze mensen werken met zwaar materiaal als afbraammachines, bovenloopkranen, kantbanken, hef- en reachtrucks en handgereedschappen als slijpmachines. Omdat de kleinste foutjes hierbij kunnen leiden tot ongelukken, letten we als collega’s goed op elkaar.”

 

 

Veiligheidsrondes

John loopt wekelijks over onze werkvloer en brengt hierbij alle risico’s in kaart. Afhankelijk van de situatie deelt hij deze met de afdelingsleidinggevende, directie of preventiemedewerkers. Deze stellen vervolgens samen met hem een plan van aanpak op, om de risico’s op voorhand weg te nemen. “Gelukkig let ik niet alleen zelf op onveilige situaties, maar brengen ook collega’s mij hiervan op de hoogte”, vertelt de Arbo coördinator. “We zijn immers samen verantwoordelijk voor veiligheid!”

Ziekteverzuim

John maakt niet alleen een wekelijkse ronde, maar versterkt ook de veiligheid met toolbox meetings. Deze korte voorlichtingsmomenten zijn volgens hem essentieel voor een veilige werkomgeving. “Hierbij kom ik samen met een afdeling om in 20 minuten één specifiek onderdeel van het werk te behandelen”, legt hij uit. “Dit gaat van werken op hoogte, tot het bedienen van machines en omgaan met fysieke belasting. Door medewerkers regelmatig aan te herinneren aan de richtlijnen, blijven zij scherp en voorkomen we langdurig ziekteverzuim.” Vanwege ons strikte coronabeleid liggen de toolbox meetings tijdelijk stil.

 

John controleert tijdens zijn veiligheidsrondes ook of de hijsmiddelen geen scheurtjes hebben.

Keuring

“Ook Tummers als werkgever zet zich in voor een veilige werkomgeving”, vervolgt de Arbo coördinator. “Onze productiehallen zijn voorzien van professionele lasafzuiging en we keuren onze gereedschappen jaarlijks, in plaats van ééns in de vier jaar. Bij veel van onze klanten op locatie gelden namelijk strenge veiligheidsmaatregelen en hier hechten wij veel waarde aan. Zo voeren we zelf ook een beleid waarbij iedereen in de werkplaats bescherming draagt, inclusief de bezoekers. Al onze monteurs beschikken daarnaast over een geldig VCA certificaat en we hebben het afgelopen jaar extra BHV’ers opgeleid, waardoor eerste hulp altijd snel ter plaatse is.”

Nieuwbouw

Ook in onze nieuwe werkplaats zal veiligheid hoog in het vaandel staan. Naast een hoop meer ruimte die zorgt voor meer overzicht, wordt dit hele nieuwbouwcomplex namelijk voorzien van lasafzuiging en geluidsabsorberende muren en plafonds. Dit levert niet alleen onze werknemers een veiligere werkomgeving op, maar ook onze directe omgeving ondervindt hierdoor minder overlast. Deze en andere nieuwe veiligheidsmaatregelen zullen in een later bericht verder worden toegelicht!

Wil je per e-mail op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Geen passende vacature maar wel interesse?

Stuur een open sollicitatie naar hr@tummers.nl