Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de algemene voorwaarden

Tummers Exclusive #3: ZicZac Brusher

22 september 2021

Een aantal Tummers producten zijn uniek voor de AGF-verwerkingssector en laten precies zien waar wij voor staan; zorgen dat onze klanten veilig, snel en zo duurzaam mogelijk kunnen produceren. De blogserie ‘Tummers Exclusives’ schetst het verhaal achter deze oplossingen, met deze keer: de revolutionaire ZicZac Brusher (ZZ).

Dit innovatieve alternatief voor Tummers’ U-brusher wordt gebruikt om verschillende AGF-producten, zoals aardappelen en wortels, van hun schil te ontdoen. Het belangrijkste verschil tussen de gepatenteerde ZicZac Brusher en de normale borstelmachine zit in de transportrichting van de te schillen producten en de zigzag geplaatste borstels, waaraan de machine vanzelfsprekend haar naam te danken heeft.

 

Schillen zonder water

Voordat vers geoogste producten het schilproces ondergaan, worden ze ontsteend, gewassen en na het stoomproces via de bovenkant van de ZicZacrusher ingevoerd. In tegenstelling tot bij een normale borstelmachine waarbij een horizontale transportschroef het product over de borstels verplaatst, vervoert bij de ZicZac-Brusher de zwaartekracht de aardappelen langs schilborstels. Deze naar wens instelbare onderdelen verwijderen de door het stoomproces losgeraakte schillen, die daarna zonder water worden afgevoerd.

Minder slijtage

Omdat de borstels de aardappelen  tijdens het proces niet agressief bewerken, lopen de knolproducten geen schade op. Het productverlies vermindert hierdoor met 1 tot 3 procent en de borstels slijten minder, waardoor de ZicZac Brusher een zo duurzaam mogelijk eindproduct oplevert. Deze machine vergt minder onderhoud dan een normale borstelmachine en verwerkt ondanks het compacte formaat tot 60 ton aardappelen per uur.

 

Hogere capaciteit

Toen Tummers het ZicZac-systeem ontwikkelde, stelde de Hoogerheidese machinebouwer hoge eisen aan de machine en zichzelf. Export Manager Wim Lodders van Tummers licht toe: “De industrie had behoefte aan minder productverlies bij een hogere capaciteit, maar het één mag bij ons het ander niet uitsluiten. We zorgden daarom niet alleen dat het productverlies minimaal werd en de capaciteit aanzienlijk steeg, maar ook dat de onderhoudskosten laag en het ontwerp hygiënisch bleven.”

Wil je per e-mail op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Geen passende vacature maar wel interesse?

Stuur een open sollicitatie naar hr@tummers.nl