Zeewier wassen is primeur voor Tummers

18 februari 2021

Tummers Food Processing Solutions bewees onlangs opnieuw dat haar Kluitenscheider/Wassers de meest gevarieerde producten kunnen verwerken. We leverden aan een Noorse klant namelijk een KW-700 voor zeewier, met een capaciteit van 50 ton per uur. Het bouwen van een wasinstallatie voor deze toepassing was een primeur voor ons!

Het gebruik van zeewier als voedsel vindt vooral plaats in Aziatische landen als China, Japan en Korea. De meeste westerse landen zien de onderwaterplant niet direct als voedingsbron, maar als grondstof voor andere toepassingen. Zo droogt onze Noorse klant het product tot poeder als ingrediënt voor maag- en darmmedicatie. Ook het sap wat daarbij vrijkomt, kan gebruikt worden door de geneesmiddelenindustrie.

Zoutbestendig

De klant waaraan we de KW-700 leverden, is gevestigd aan een idyllische Noorse kade met uitzicht op zee. Hoewel RVS 304 het meest gebruikt wordt binnen de voedingsindustrie, had op deze locatie RVS 316 de voorkeur. Onder andere het hoge nikkelgehalte maakt dit materiaal namelijk bij uitstek geschikt voor vochtige productieomstandigheden in een zoute omgeving.

 

Samenstelling

We ontwierpen onze Kluitenscheider/wasser voor bol- en knolgewassen, maar uit de eerste testrondes op een bestaande installatie  bleek al snel dat de veelzijdige machine ook zonder problemen zeewier verwerkt. We hoefden ons paradepaardje daarom niet van grote veranderingen te voorzien, maar de unieke situatie vroeg wel om enkele aanpassingen.

Omdat de machine bijvoorbeeld binnen staat en de sproeiers die de wastrommel schoonhouden een walm veroorzaken, is de trommel afgesloten. Een borstel in de uitvoerchute maakt daarnaast voortdurend de afvoerband voor productresten schoon, zodat dit vuil zich niet ophoopt. Deze aanpassingen in combinatie met de speciale afvoerband voor wortelvormige producten bleken de meest efficiënte samenstelling voor een optimaal wasresultaat.

 

Pioniers

Tummers Food Processing Solutions loopt sinds jaar en dag voorop op het gebied van was technologie. We ontwerpen onze wasinstallaties speciaal voor uitstekende reiniging, zachte behandeling en minimaal waterverbruik. Onze innovatieve Kluitenscheider/wasser combineert de nieuwste technologieën en is ontwikkeld voor 24/7 industrieel gebruik.

Wil je per e-mail op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Geen passende vacature maar wel interesse?

Stuur een open sollicitatie naar hr@tummers.nl